A fordított ÁFA-adózásra vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet egy hete fogadta el a kormány, és eszerint a gabonatermékek, zöldségek, gyümölcsök és hústermékek esetében ezentúl a vásárló fizeti az ÁFÁ-t, és nem az eladó.

 „Hogyha a farmernek s a molnárnak nem kell egyáltalán ÁFÁ-t fizetnie, csak a péknek, s ő is gyakorlatilag csak akkor, amikor a kenyeret eladja, akkor ebben az egész láncban csak az utolsó, azaz a pék lesz érdekelt az adócsalásban, akkor viszont már nehezen talál partnert, hisz hogyha én egy olyan termelő vagyok, aki nem kell ÁFÁ-t fizessen, akkor biztos, hogy nem leszek érdekelt abban, hogy számla nélkül történjen meg az értékesítés.”

A szakértő szerint úgy lehetne csökkenteni az adócsalást, ha szigorítanák az adótörvényeket és szigorúbban ellenőriznék ezekenek a betartását. Emellett az is segítene, ha a magánszemélyekre is kiterjesztenék a vagyonosodási vizsgálatokat.

„Aki valamilyen adócsalásba keveredik, ebből ő bizonyos hasznot fog realizálni. Ez a haszon valahol le kell csapódjon. S az esetek nagy részében ennek a lecsapódási formája a személyes vagyonnak a halmozása. A vagyonosodási vizsgálat pont ezt nézné meg, hogy milyen vagyont halmozott fel az illető magánszemély, és hogyan tudja bizonyítani, hogy ennek a vagyonfelhalmozásnak az alapja, a jövedelem miként van összefüggésben a vagyonnal.”

Romániának egyébként 15 millió eurós vesztesége van az adócsalásból, és emiatt az Európai Bizottság figyelmeztető eljárást indított az ország ellen. Románia ezért másfél év alatt új rendszert vezetne be, amellyel jobban ellenőriznék azokat a területeket, ahol nagy az adócsalás. Ennek a rendszernek lenne a része a fordított ÁFA-adózás is.