Ezeket a műtárgyakat még soha nem állították ki Erdélyben. A festmények a Magyar Nemzeti Galériából és a budapesti Történeti Múzeumból érkeztek a Csíki Székely Múzeumba.

“Olyan festőóriások műveit lehet megtekinteni, mint Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Székely Bertalan, Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Szinyei Merse Pál és még sorolhatnám. Összesen 19 festőtől 62 képet állítottunk ki.”

– mondta el az Erdély FM-nek Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója. A tárlatot a hétvégén pár száz érdeklődő nézte meg, de a szervezők arra számítanak, hogy a látogatók száma ezúttal is több tízezer lesz, akárcsak a korábbi nagy kiállítások esetében. Ezeknek köszönhetően különben a Csíki Székely Múzeum Erdély-szerte ismerté vált és jelentősen nőtt a múzeum látogatóinak a száma is, annak ellenére, hogy kevesebb a turista.

„A turisták száma érezhetően csökkent az elmúlt időszakban. 15-18 ezer volt a korábbi években. Tavaly pedig csak 10 ezer turista érkezett a nyári hónapokban hozzánk, és hát ezeket egészíti ki a 30-40 ezres látogatószám, amelyek a nagy kiállításaink mutatói.”

Egy ilyen kiállításnak egyébként nagy a költségvetése. A szombaton megnyílt tárlat költségei a múzeum igazgatója szerint elérhetik a 100 ezer eurót is. A 19. századi magyar festők munkáiból készült kiállítást július 25-ig lehet megnézni Csíkszeredában.