Egy új munkakultúrára áll át a társadalom, és ezzel magyarázható, hogy az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a ledolgozott órák száma. Ezzel a jelenséggel az is együtt jár Kiss Tamás szociológus szerint, hogy kevesebb a szabadidejük a munkavállalóknak, főleg a fiataloknak.

„A munkába fektetett energia, illetve a munkahelyi terhek hihetetlen mértékben megnövekedtek, tehát gyakorlatilag minden szférában érzékelhető, hogy egy olyan munkakultúra, és egy olyan teljesítménykényszer honosodott meg, amelyik eddig ismeretlen volt.”

A szociológus szerint azonban ez az új munkakultúra nem jelentheti azt, hogy emiatt tömegesen fognak meghalni a munkavállalók. Ezt azután mondta Kiss Tamás, hogy tegnap meghalt az a programozó, aki a múlt héten a munkahelyén összeesett a túlterhelés miatt.

„Ezek egyéni tragédiák is, tehát arra lehet számítani, hogy az emberek megszokják ezt a munkakultúrát és ilyen szempontból nem lesz tragédia. Igazából ez az átmeneti periódus a kritikus, amikor egy másfajta munkakultúráról át kell állni a kapitalizmus által diktált tempóra.”

Kiss Tamás szerint főleg az egyénektől függ, hogy ezt az új tempót milyen gyorsan veszik fel. Ez a fiataloknál 1-2 évet jelenthet, viszont az egész román társadalomra nézve akár évtizedekbe is telhet. Különben Romániában nem jellemző minden rétegre és minden régióra a kapitalizmus munkatempója. Ez a fejlett régiókra és a nagyvárosokra jellemző, így például kimutatható Marosvásárhelyen is, de a Székelyföldön nem.