Az EU költségvetési biztosa szerint lehetséges, hogy a banki tranzakciókra és a légitársaságokra vetnek ki extra adót, és ezzel lehetővé tennék azt, hogy az egyes tagállamoknak kevesebb hozzájárulást kelljen befizetni az uniós kasszába. Diósi László pénzügyi szakértő szerint ez az intézkedés akkor lehet hatékony, ha pontosan meghatározzák, hogy az adókért cserébe az unió milyen költségek alól menti fel az országokat, illetve hogy, hogyan osztják majd vissza az adókból befolyó pénzeket.

„Hogyha anélkül fognak fizetni Brüsszelbe adókat, hogy Brüsszel átvenné bizonyos területek finanszírozását, akkor ennek nincs semmi értelme, akkor ez csak egy többlet teher. Így csak megnő Brüsszel hatalma anélkül, hogy a tagállamok költségei csökkennének.”

Ez pedig a lakosságot is hátrányosan érintené, mert a kormány új adókat kellene kivessen ahhoz, hogy pótolja a Brüsszelbe átirányított adókból származó hiányát. A közvetlen uniós adók bevezetése ellen azonban más okok miatt is tiltakoznak a tagállamok. Úgy vélik, hogy ha Brüsszel önállóan szedne be bizonyos adókat, akkor ez állam jellegű hatalmat adna az unió kezébe.

„Hogyha az az elképzelés, hogy Brüsszel szedne adókat, és Brüsszel osztaná ki újra, akkor ez azt jelentené, hogy a tagállamok nagyobb részét adják fel a szuverenitásuknak, tehát az adószedés részét, és most már olyan szintű lenne az unió szövetsége, ami messzemenően meghaladja a korábbi megállapodásokat.”

– magyarázta Diós László. Jelenleg az Európai Unió költségvetésének 76 százalékát biztosítják a tagállamok, a többit saját forrásokból fedezi az Unió. A tagállamok egyéni hozzájárulását az ország GDP-jével arányosan határozzák meg, sok állam azonban arra panaszkodik, hogy túl nagy hozzájárulást kell fizessen.