Tovább gyengültek ma a hazai részvények, miután a tegnap csődöt jelentett az Egyesült Államok negyedik legerősebb pénzintézete, a Lehman Brothers. A tengeren túli pénzügyi krízisnek hatására már tegnap a hazai tőzsdemutatók 4 százalékot zuhantak, és emellett a lej is gyengült. A lakosság viszont ennek a pénzügyi válságnak alig érzi hatását.

„Egyelőre a válságnak a jelenlegi formájában csak annyiban érintheti, hogy a lej árfolyamára esetleg kedvezőtlenebb hatással lesz, ez azt jelenti, hogy drágábban lehet majd eurót vásárolni.”

– elemezte a kialakult gazdasági helyzetet Králik Lóránd tőzsdeszakértő. A krízis azonban teljesen nem kerüli el romániai adófizetőket:

„Azoknak, akiknek pénzügyi befektetéseik vannak a tőzsdén, azok érezhetik meg, és hangsúlyozom, csupán átmeneti jelleggel csökkenhet a magánnyugdíj-befizetéseknek az értéke.”

Az elemző szerint a nemzetközi pénzügyi válságból idén semmi esetre sem lábal ki a világpiac. A javulás nagyban függ az Egyesült Államok gazdasági politikájától, és még egy hatékony beavatokozással is csak 2009 elején állhat talpra a tőkepiac.