Így 14-szer több céget zárnak be a tavaly áprilishoz képest. Juhász Jácint gazdasági szakértő szerint leginkább azokról a cégekről van szó, akik tevékenység nélkül futtatták a vállalkozásukat, és eddig azért nem zárták be őket, mert jobb piaci körülményekre vártak.

„Amint bevezették most ezt az új adótörvényt, ami érinti a vállalatokat, akkor is, hogyha ezeknek nincsen nyereségük, ezért úgy gondolták, hogy jobb nem folytatni, jobb nem várni, hanem bezárni. Ez a fő oka annak, hogy jelen pillanatban ilyen sok vállalkozás megszüntetéstét kérelmezték a tulajdonosok.”

A gazdasági szakértő szerint ennek csupán adminisztrációs szempontból lehetnek pozitív következményei, mert így a bejegyzett és működő cégek száma meg fog egyezni.

„Nem hiszem, hogy jelentős hatással lenne ez a gazdasági helyzetre ezek a vállalatok nem igazán dolgoztak, nem csináltak semmit, nem igazán tettek hozzá semmit a gazdasághoz, ez sem pozitív, sem negatív hatással nem fog rendelkezni.”

Leginkább a tudományokkal, az építkezéssel, az ingatlanokkal és az iparral foglalkozó vállalatokat zárták be. A legtöbb céget a fővárosban szüntettek meg, ezt Brassó Kolozsvár, Konstanca és Galati követi.