Orosz Attila, a marosvásárhelyi RMDSZ gazdasági alelnöke ma azt mondta, a következő napokban legalább négy személy fordul a bírósághoz. A szövetség júniusban indította el ingyenes hitel-tanácsadási szolgáltatását. A program keretében olyan személyeknek nyújtanak szervezett jogvédelmet, akik úgy érzik, egyenlőtlen félként kezeli őket bankjuk. Az RMDSZ szakértője átnézi a hitelszerződést és véleményezi, történt-e jogsértés, érdemes-e továbbmenni, ügyvédhez fordulni. Orosz Attila szerint sokan amiatt fordulnak hozzájuk, mert töröltetni szeretnék szerződéseikből a méltánytalan járulékokat.


„Ezeket kockázati vagy adminisztrációs járulékoknak hívják a különböző bankok. Erre már törvény van Romániában, az új szerződésekbe nincsenek is belefoglalva, viszont a bankok nem sietnek a régiekből kiszedni, annak ellenére, hogy rengeteg pert veszettek már az országban.”

Orosz Attila azt is hozzátette, sok valutahiteles is igénybe vette szolgáltatásukat a megnövekedett törlesztőrészletek miatt.

„A harmadik kategória azon személyekből áll, akiknek a hitelét átadta a bank egy behajtó cégnek. Ebben az esetben sajnos azt tapasztaltuk, hogy a behajtó cégek nyomást gyakorolnak az ügyfelekre. Állandóan zaklatják őket telefonon vagy levélben. A nyomás következtében az illető személyek hajlamosak arra, hogy aláírjanak egy térítési egyezséget.”

Orosz Attila azt tanácsolja, ilyen esetben aláírás előtt konzultájunk egy ügyvéddel, a behajtóval kötött szerződést ugyanis nehéz érvényteleníteni.