Eddig az Oltchim, az Alro Slatina, a vajdahunyadi kombinát, a Sidex Galati, a Kraft Brasov, az Oţel Inox, az InterAgro, az Azomureş és a Tepro jelentette be, hogy csökkenteni fogja a termelését, és a munkásainak egy részét, némelyik pedig mindegyiket elbocsájtja. Juhász Jácint gazdasági szakértő szerint a krízis főként azokat a vállalatokat érinti, amelyek exportra is termelnek.

„A külföldiek vásárlóereje, képessége jelentősen csökkent, és emiatt a mi export- tevékenységünk sérül. Másrészről azok a nagyvállalatok, amelyek nagyon komoly tőkeberuházásokkal működnek, mint például az autóipar, vagy nehézipar, ezek esetében a belső piacokon jelentkező finanszírozási hitelkrízis, az az ő tevékenységüket megnehezíti.”

A kormányzat már dolgozik a nagyvállalatokat segítő törvénycsomagon.

„A programcsomagok, amelyekről szó van, a munkabéreket érintő terheknek, főként a társadalombiztosítási terheknek a csökkentése, a befektetett osztalékok adójának eltörlése, a 100 millió eurót elérő befektetések komoly állami szubvencionálása, vagy a munkahelyteremtéseknek a kedvezményezése.”

A kormány közben a bankokkal is tárgyalásokat folytat, hogy próbálják meg feloldani a jelenlegi hitelblokádokat.