Mihály Csaba gazdasági elemző szerint bevétel-kiesése lesz az államnak a második félévi adókedvezmények miatt, ezért az állami költségvetés nem bírná el, hogy különböző ágazatokban jelentősen csökkentsék az áfát. Ez ugyanis az az adónem, amelyből a legnagyobb bevétele van az államnak.


“A második félévben a visszaforgatott nyereség után nem kell adót fizetni, ez az adómentesség szintén kiesét jelent a költségvetésben, illetőleg tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy a munkára felszámolt adók és illetékeket öt százalékponttal csökkentsék, amelyek szintén pótolandó jövedelemkiesést jelentenek.”

Mihály Csaba gazdasági elemző szerint emiatt valószínűleg, 2016-ig nem lesz kisebb az áfa sem általában, sem különböző ágazatokban. A napokban több élelmiszeripari érdekvédelmi szervezet is kérte, csökkentsék az áfát. A húsiparban 5 százalékos adót, a ökológiai mezőgazdaságban 3-9 százalékos adót szeretnének. Mihály Csaba szakértő szerint ez adminisztrációs nehézséget jelentene, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy ezekben az ágazatokban 9 százalékra csökkenjen az adó.


“Ez rövidtávon a költségvetésnek – tekintettel arra, hogy az egyik legjobban fizető adónemről van szó – rövidtávon a költségvetésnek kiesést jelent, viszont középtávon, pontosan azért, mert kedvező, megfizethető kulccsal számolnak, a költségvetési bevételek szintre kerülnek, illetve akár növekedhetnek is.”

– állapította meg Mihály Csaba gazdasági elemző. A kormány szeptemberben 9 százalékra csökkentette a kenyér áfáját. Ennek hatására az elmúlt félévben közel 25 százalékkal több áfát fizettek az ágazatban a Rompán Malom- és Pékipari szövetség szerint.