A politikai elemző az ErdélyFM-nek azt mondta, a szövetségnek ellenzékiként is sikerült megőriznie politikai befolyását. Ezt igazolja, hogy az alkotmánymódosítás vitájában az RMDSZ 4 olyan módosítást is átvitt az alkotmányozó bizottságon, amelyek az erdélyi magyarok jogainak bővítését jelentik. Székely István az RMDSZ idei tevékenységét értékelve megjegyzi, az RMDSZ tavaszi kongresszusa óta egyfajta szemléletváltás figyelhető meg a szövetség politikájában.

“A nyelvi jogok iránti küzdelem időszakát lezárta, és átlépett egy másik szakaszba, ami elsősorban a döntési kompetenciák megszerzése, azaz a különböző autonómia-formák kivívása iránti küzdelem szakaszát jelenti.”

A politikai elemző szerint az RMDSZ ellenzékbe kerülése óta bővítette politikai eszköztárát, azaz olyan eszközökkel is él, amiket kormánypártként nemé használt. Ilyen például a közigazgatási régiók kapcsán kezdeményezett aláírásgyűjtés, a kisebbségi európai polgári kezdeményezés, illteve a székelyek nagy menetelésében való részvétele az RMDSZ-nek. Emellett egy másik változás, hogy az RMDSZ politikájának alapját az önkormányzatok jelentik.

“Ez egy fontos felismerés, hiszen hogyha végiggondoljuk az elmúlt huszonvalahány évet, akkor az RMDSZ, volt egy időszak, amikor elsősorban a törvényhozásban látta a prioritásokat, utána a kormányban, most pedig lassan azt mondja, hogy a decentralizáció következtében is egyre több kérdés helyben dől el.”

Székely István szerint az elmúlt évben az RMDSZ népszerűsége nem csökkent, az erdélyi magyar szavazóbázis körében a szövetség támogatottsága 85-88 százalékos, akárcsak a korábbi években, a fennmaradó 13-14 százalék megoszlik az MPP és az EMNP között. Ami az erdélyi magyar pártok viszonyát illeti, abban továbbra sem figyelhető meg közeledés Székely István szerint.

„Azok a tavalyi választási kampányban egymáson ejtett sebek nehezen gyógyulnak, nem látok egyfajta közeledést az RMDSZ és a két kihívója között, bár talán az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt között egyféle konstruktív bizalmatlanság vagy egy pozitív versenynek a jeleit látom.”

Székely István szerint az elmúlt évben normalizálódott az RMDSZ és a FIDESZ viszonya. Ez a politikai elemző szerint az erdélyi magyar pártok tavalyi választásokon elért eredményeivel magyarázható. Ezek ugyanis azt igazolják, hogy még mindig az RMDSZ támogatottsága a legnagyobb.