Ez derül ki az általunk megkérdezett szülők válaszaiból, akiktől arról érdeklődtünk, mennyit költenek tanévkezdéskor. A tanévkezdésre szánt összegek korosztályonként váltakoznak, de a kiadásokat olyan tényezőkön is befolyásolják, hogy szüksége van-e egyenruhára a gyereknek, fel kell-e újítani vagy ki kell-e bővíteni a ruhatárat, maradtak-e meg korábbi évekből használható eszközök, kell-e munkafüzeteket beszerezni, melyek a tanító és a gyerekek igényei. Legkevesebb 50, maximum 1000 lejes költségről számoltak be marosvásárhelyi szülők.

„Nekünk a tanító néni állítja össze a tanfelszerelést, és mi ezt jónak is tartjuk, mert ő tudja, hogy mire van szüksége. Például most, második osztályban, elkészített egy táblázatot tantárgyanként, minden tantárgyhoz milyen tankönyv, munkafüzet és füzet szükséges. Ez az összeg nem haladja meg a 70 lejt összesen.”

„Beleszámolva azokat a költségeket, amelyek a tanfelszerelést, az iskolatáskát, eszközöket, tolltartót, ruhatárat érintik, úgy gondolom, nekünk ez olyan 400-500 lejes kiadás volt az év elején. Ez mindannak ellenére, hogy vannak olyan dolgok, amelyek az előző évekből megmaradtak. Ha csak a tanfelszerelésre gondolunk, egy olyan 150-200 lejnél nem kerül többe az iskolakezdés.”

„A középutat választottuk, 260 lejes táska, 45 lej a tolltartó üresen, 48 lej egy minőségi toll, amivel ne legyen probléma.”

„Három gyereknek az összes könyv, füzet, ceruza, toll, minden 160 lejbe került. Amit lehet, azt mi otthon elkészítjük, mert az az öröm az iskolára való készülésben.”

A tanfelszerelés egy gyerek esetén tehát átlag 150-200 lejbe kerül, ezzel többnyire egyetértenek a megkérdezettek.