Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármestere ma az ErdélyFM-nek azt mondta, 2014-ben a politikai hovatartozásuktól függetlenül, mindegyik román párttal tárgyalnia kell a szövetségnek, hogy eredményeket érjen el a kisebbségi jogok betartatásában és elkerülje a magyarsággal szembeni túlkapásokat.

“Fel kell erősíteni, újra kell kezdeni a többség és a kisebbség közötti párbeszédet, legyen ez politikai vagy civil szinten. Azt gondolom, hogy ezeknek a hatósági túlkapásoknak is az egyszerű magyarázata az, hogy nem értik meg a szimbólumainkat, nem értik meg a mi jogos követeléseinket, amelyeket törvények szavatolnak.”

Peti András szerint nehéz évet zár a marosvásárhelyi RMDSZ, mert a hatóságok többször is megsértették a kisebbségi jogokat. Az alpolgármester a szövetség jövő évi prioritásairól is nyilatkozott az Erdély FM-nek.

“Van egy nagyon régi projektje az RMDSZ-nek, amit ideje lenne újramelegíteni, éspedig Bodor Péter zenélő kútja. Erről van egy érvényes tanácsi határozat is, de mindeddig nem foglalkozott vele senki. Azt gondolom, hogy ez lehet egy megfelelő célkitűzés, hogy ez a kút újra legyen építve lehetőleg valahol a város főterén.”

Emellett az RMDSZ prioritásai között szerepel, hogy felállítsák Sütő András szobrát, illetve hogy a kétnyelvűséget a város piacain is érvényesítsék. Erről Peti András azt mondta, reméli, januárban kikerülnek a kétnyelvű termékleírások a piacok standjain. Az alpolgármester beszámolt arról is, hogy az idei utolsó helyi tanácsülésen elfogadták az RMDSZ kezdeményezését, hogy vegyék leltárba a városban található olyan ingóságokat és épületeket, amelyeknek történelmi értékük van. Peti András szerint a városvezetés jövő évi prioritása többek között a város közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése, a város belső körgyűrűjének, illetve a Koronka-Nagyernye körgyűrű megépítése, valamint az, hogy a következő 7 éves uniós költségvetési ciklusban hatékonyabban pályázzon uniós forrásokat.