A kezdeményezők arra hívják fel a figyelmet, hogy Marosvásárhelyen él a legnagyobb romániai magyar közösség, közel 60 ezer ember, akik 25 évvel a rendszerváltás után még mindig csak románul olvashatják az utcák, terek neveit, annak ellenére, hogy több érvényben levő jogszabály is lehetővé teszi a kétnyelvű táblák kihelyezését. Barabás Miklós, a kezdeményező csoport egyik tagja a mai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a kétnyelvű utcanévtáblák a kisebbségi érdekvédelem szempontjából rendkívül fontosak.

„Figyelembe kell vegyük, és ezt több szociológus is kihangsúlyozta, hogy Marosvásárhely a magyar közösség szempontjából egy elszórványosodó település. Az emberek itt már több generáció óta nem ismerik az utca meg terek elnevezését magyarul Infratiriről, Armonieiről, Arta moziról beszélnek, fel sem tűnik nekik, hogy szép lassan vesztik el identitásukat. Ezen szeretnénk változtatni.”

A kétnyelvű utcanévtáblákért indított petíció a nyomásgyakorlásnak csak az egyik eszköze, a civilek emellett feljelentést tettek a polgármester és a város jegyzője ellen a kétnyelvű feliratok hiánya miatt a Diszkriminációellenes Tanácsnál. Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom vezetője szerint ezekre a jogi lépésekre csak azért van szükség, mivel úgy tűnik, hogy másként nem alkalmazzák az érvényben levő törvényeket. A kétnyelvű feliratok kihelyezésének lehetőségét a 2001-es helyhatósági törvény és a Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Chartája is biztosítja.


„Egyik törvény sem egyértelmű, ez egy játszma ebben az országban, viszont azt fontos kiemelnek, hogy a magyar közösséget érintő törvényeknél nem elegendő a törvényi háttér, és ez a nyelvi jogokat szabályozó törvények esetében nagyon erőteljesen igaz, és ezért én úgy gondolom, hogy ez egy olyan terület, ahol politikai lakukra is szükség van. Nem feltétlenül kellene így legyen, de így alakult.”

Azok a személyek, akik támogatni szeretnék a kétnyelvű utcanévtáblák ügyét, május 20-ig írhatják alá az erre vonatkozó petíciót a Civil Elkötelezettség Mozgalom székhelyén délelőtt 9 és 12 óra között, illetve interneten a ketnyelvuutacnevtablakmarosvasarhelyen blogon. A civilek a petíciót május 20-án átadják Borbély Lászlónak, az RMDSZ politikai alelnökének, és Peti András alpolgármesternek. A petíció angol nyelvű verzióját elküldik az Európai Néppártnak és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának.