Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom vezetője ma jelentette be, hogy három városban, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Szatmárnémetiben is stratégiai pert indítanak, amelyekben a helyi közigazgatási törvény be nem tartását kérik számon a helyi önkormányzatoktól.

„Azért választottuk ezeket a településeket, mert ezek szimbolikus jelentőségű megyeszékhelyek, értem ez alatt elsősorban Marosvásárhelyt Székelyföld szempontjából. A célunk az, hogy ezek a perek felszínre hozzák azt, hogy igenis szükségünk van arra, hogy tematizáljuk igazságszolgáltatás szintjén is azt, hogy ezek a hiányosságok léteznek.”

Szigeti Enikő kiemelte, azért is fontos felhívni a figyelmet a hiányosságokra, mivel Romániára az Európai Unióban úgy tekintenek, mint egy minta tagállamra a kisebbségi jogok kapcsán, a valóság azonban az, hogy a törvénykezésbe belefoglalták a kisebbségi jogokat, a gyakorlatban azonban nem alkalmazzák ezeket. A marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák perét Ambrus Izabella ügyvéd vállalta fel, aki szerint ebben a kérdésben Románia uniós egyezményeket sért.

„Románia ratifikálta az európai egyezményeket, a kisebbségekre vonatkozó egyezményt, valamint a nyelvi chartát, és ezek kötelező erejű előírásokat tartalmaznak, amiket természetesen alkalmazni kell, és hát mi ezt várjuk, az alkalmazást. Úgy számítjuk, hogy amennyiben nem fogjuk ezt megnyerni, és valószínűleg nem fogjuk megnyerni, akkor továbbmegyünk az Európai Emberi Jogi Bíróságra is.”

A Civil Elkötelezettség Mozgalom pár héten belül, február elején nyújtja majd be a panaszát a bíróságra. A jogvédő szervezet a továbbiakban tervezi más stratégiai perek indítását is, a kétnyelvű utcanévtáblák hiánya mellett azt is számon kérnék a hatóságoktól, hogy miért nem biztosítják az anyanyelv használati jogokat az oktatásban és a közigazgatásban, pl. az ügyintézésnél.