Haller István így próbálja elérni, hogy a hadrévi, a kászonaltízi és kászonújfalusi strasbourgi emberjogi ítéleteket végrehajtsa. A tiltakozása miatt egyre többen támadják, legutóbb Borbély László középítkezési miniszter szólította fel, hogy fejezze be az éhségsztrájkot. A tárcavezető szerint ugyanis ezeket a problémákat nem éhségsztrájkkal, hanem közigazgatási módszerekkel lehet megoldani. Haller István azonban azt állítja, hogy 1993 óta több száz levelet írt a kormányban, amelyben a három ügy megoldását sürgette, illetve minden kormányközi találkozón felvetette ezt a kérdést.

„Minden alkalommal ígéretet kaptam erre, a gyűlési igazolványok bizonyítják, hogy én ezeket a kérdéseket felvetettem, azt is bizonyítják, hogy ígéreteket kaptam. Folyamatosan félrevezetik egyrészt a közvéleményt, másrészt a hadrévieket. Úgy gondoltam, ennek ideje véget vetni, és más módszer már nem létezik. Minden módszert kipróbáltam, ami emberileg lehetséges.”

Haller István szerint a kormány másfél éve semmit nem tett azért, hogy az emberjogi bíróságnak tett ígéreteit beváltsa.

„Talán szerdán lesz egy kormányülés, amelyen megbeszélik, hogy mi a teendő. Én megoldást várok, nem beszélgetést."

Hadréven, Kászonaltízen és Kászonújfaluban 1993-ban több roma is az etnikai háborgások áldozata lett. Az ügy miatt az Europai Emberjogi Bíróság az áldozatoknak kártérítést ítélt meg, emellett arra kötelezte a kormányt, hogy indítson romarehabilitációs programot ezeken a településeken.