A Maros megyei PDL-s szenátor ma azt mondta, a Székely Nemzeti Tanács ilyen jellegű akciói sértik az alkotmánynak az állam oszthatatlanságára vonatkozó cikkelyét.

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy pusztán politikai, választási érdekből Marosvásárhelyen újból interetnikai feszültséget keltsenek egy ilyen rendezvénnyel. Végül is miről beszélünk? Egy olyan megyéről beszélünk, ahol a lakosság több mint 60 százaléka román. S akkor engedélyezni kellene egy kisebbségnek, hogy feszültséget keltsen? Hogy illegális módon autonómiát kérjen egy régiónak?”

A héten Valentin Bretfelean rendőrfőnök azt mondta, csupán a székely vértanúk emlékművénél szervezett megemlékezést engedélyezték. A felvonulást azért nem hagyták jóvá, mivel azt állapították meg, hogy ez egy önálló rendezvény, és nem köthető a megemlékezéshez. Egyébként a napokban Székely Balázs, az SZNT elnöke nyílt levélben arra kért több mint 150 székelyföldi önkormányzatot, támogassák az SZNT statútumtervezetét, és a határozattervezetet elfogadva nyilvánítsák ki az általuk képviselt közösségek autonómia iránti igényét. Ezt a kezdeményezést Marius Pascan szenátor nyomásgyakorlásnak tartja, emellett az intézkedés szerinte sérti az alaptörvénynek az állam egységére vonatkozó cikkelyét.