Catalin Chereches polgármester szerint ezzel az intézkedéssel a lakosságot védenék, mivel a tömbházak egy forgalmas út mellett vannak, és gyakran van autóbaleset, mert a gyermekek kiszaladnak az úttestre. A polgármester azt mondta, az 1 méter 80 centis fal építését az ott lakó roma családok is támogatják. A civil szervezetek azonban szegregálással vádolják az önkormányzatot. Emellett Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke is azt mondta az Erdélyfm-nek, ilyen esetekben nem lehet azzal érvelni, hogy az érintettek elfogadják az intézkedést.

„Közérdekkel szemben a családnak a beleegyezése nem elfogadható. A közérdek az, hogy a közösséget ne szegregálják és közérdek az, hogy felszámolják ezt a gettós állapotot. Ezzel szemben nem tudjuk elfogadni a helyi közösségnek a beleegyezését.”

Jelentette ki Asztalos Csaba. A diszkriminációellenes tanács elnöke is ott lesz holnap azon a nyilvános vitán, amelyet az önkormányzat szervez és ahová a romák képviselőit és a civil szervezeteket is meghívták. Asztalos Csaba bízik benne, hogy a polgármesteri hivatal lemond a tervéről, és csak egy alacsonyabb kerítést fog építeni az úttest és a járda elválasztására.

„Az is megtörténhet, hogy bírósághoz fordulunk, és kérjük, hogy bontsák le a falat, hogyha ez megtörténik. Egyelőre még nincs döntés az ügyben, a falat még nem építették meg, és mi megpróbáljuk meggyőzni a polgármestert, hogy nem ez a megoldás.”

Az önkormányzat egyébként nem csak a közúti balesetek megakadályozása miatt építene falat a tömbházak elé, hanem azért is, mert a házak körül gyakran felgyűl a szemét, és mert állítólag közbiztonsági gondok is vannak a környéken.