Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára az Erdély FM-nek azt mondta, a tervezetet hamarosan közvitára bocsátják, de azt nem lehet tudni, hogy ez pontosan mennyi ideig tart majd. Megjegyezte, hogy az RMDSZ és MPP közös munkacsoportja abban állapodott meg, hogy a közvita után még egyszer összeülnek, és megnézik, hogy melyek a fenntartható javaslatok. Ezért is érthetetlen számukra Biró Zsolt, az MPP elnökének tegnapi kérése, hogy a dokumentumot már szeptember 23-ig a parlament elé terjesszék.

„Az RMDSZ nem szereti amikor sajtón keresztül üzennek neki, és főleg akkor veszi ezt rossz néven, amikor olyan politikai szervezet elnöke teszi ezt meg, aki nekünk stratégiai partnerünk. Tehát ezt a légből kapott 23-t én nem értem, ennek a tálalását hibásnak tartom, és az a legfontosabb ebben a kérdésben, hogy a végső változat, amely a parlament asztalára kerül a legnagyobb társadalmi támogatottságnak örvendjen.”

Az autonómiatervezet szövege egyelőre nem nyilvános. A dokumentumot ma kapták kézhez az RMDSZ parlamenti csoportjai, és a következő napokban belső vitát szerveznek ezzel kapcsolatban. A közel száz cikkelyből álló autonómiatervezet a Dél-Tirol autonómiáját vette alapul. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ma azt mondta, nem tud pontos dátumot mondani, hogy mikor kezdődik majd a közvita, de az RMDSZ azt szeretné, hogy a teljes romániai társadalommal párbeszédet folytasson a jogszabály tervezetről.