Nem tudja utólag ellenőrizni az államelnöki választásokon leadott szavazatokat az állandó választási hatóság, pedig a közúti szállítók szerint sosem tapasztalt választási turizmus volt november 22-én és december 6-án. Ez az átvilágítás ugyanis sok időbe és sok pénzbe kerül.

„Itten háromrendbeli akta van, hogy ezt a háromrendbeli aktát át tudjuk világítani, egy ilyen mértékű felmérést el tudjuk végezni, az egy horribilis összegbe kerül. Egyelőre a mi költségvetésünkbe, 2010-re ilyen összeg nem jelenik meg. Ez az összeg jóval meghaladja az 1 millió eurót.”

– magyarázta az Erdély FM-nek az Állandó Választási Hatóság főtitkára, Kovács Csaba Tibor. A hatóság csak az európai parlamenti választásokon leadott szavazatok ellenőrzésére kapott pénzt a kormánytól. Ennek eredményeit is csupán fél év múlva tudta közölni a hatóság, hiszen bonyolult eljárással tudják leellenőrizni, hogy kik szavaztak kétszer.

„Akik a nyomtatott listákon vannak, azoknak a névsorát bescanneljük, ami kézzel volt írva a választási központokban, azokat kézzel kell betáplálni, és azután egy programnak az alapján, a személyes kódszám alapján kikeressük, hogy melyik duplázódott. Egy ilyen művelet hat hónapba kerül általában, és rendkívül költséges.”

Az Állandó Választási Hatóság főtitkára szerint a választási turizmust akkor tudták volna megfékezni, ha a személyszállítók a választások előtt jelentik be, hogy választási turizmusra készülnek a pártok, és hogy milyen útvonalakra adták bérbe a járműveket. A közúti szállítók szövetségének az elnöke tegnap azt mondta, az államelnöki választások napjára a személyszállító vállalatoknak a 60-70 százaléka adott autóbuszokat és mikrobuszokat a pártoknak.