A magánvállalatok már az elmúlt másfél évben visszavágták a fizetéseket, ezért az állami fizetések csökkenése csak egy-egy cégnél lehet ürügy, hogy megnyirbálja a juttatásokat.

„Nagyon sok elbocsátás, nagyon sok bércsökkentés volt. Úgy gondolom, hogy emiatt eléggé valószínűtlen, hogy egy masszív bércsökkenés következzen be a magánszférában. Szerintem ez inkább egy ürügy lesz, mint egy valós ok, hiszen evidens, hogy nincs közvetlen összefüggés a magánszféra és az állami alkalmazottak bérei között."

– ezt Juhász Jácint mondta az Erdély FM ma reggeli műsorában. Az elemző szerint azonban a kormány költségcsökkentő intézkedéseit két hónap múlva a magánszféra is megérzi. Az állami fizetések csökkentése akár oda is vezethet, hogy elbocsátják a magánszféra alkalmazottainak egy részét.

"A bércsökkentések ki kell csapódjanak a fogyasztás csökkentésével. A nagy kérdések és a nagy problémák akkor fognak bekövetkezni, amikor a vállalatok szembesülnek azzal, hogy a termékeik iránti kereslet elkezd csökkenni, abban az esetben igenis nagyon valószínű, hogy újabb elbocsátások, újabb bércsökkenések következnek be a magánszférában."

Különben a szakszervezetek szerint a Romtelecom távközlési vállalat máris olyan mértékben csökkentette az alkalmazottak fizetését, mint az állami intézményekben.