Múlt hónapban az Országos Környezetvédelmi Őrség négy felügyelője végzett ellenőrzéseket a marosvásárhelyi légszennyezés miatt tartott tiltakozó akciókat követően. Az őrség jelentésében azt állapította meg, hogy törvényes keretek között mozogtak a károsanyag-kibocsátási értékek az ellenőrzés időpontjában. Székely Annamária, a Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség vezetője híradónkat azon intézkedésekről tájékoztatta, amelyeket előírtak a kombinátnak a légszennyezés normál értékek között tartásának érdekében.

„Amit mi is mondtunk a kombinátnak eddig, amikor baj volt, hogy vegyék vissza a termelést, ami ugye, kibocsátás-visszavágással is jár, hogy jelentsék le nekünk, hogy hogyan állnak a munkálatok, hogy a véletlenszerű kibocsátásokat tegyék követhetővé. Ezek az új berendezések működésbe helyezésével meg fognak oldódni.”

Székely Annamária megjegyezte, hogy az ellenőrzés időpontjában a vegyi vállalat normál kapacitással működött, jelenleg egy berendezés kivételével leállították a termelést az Azomureşben mindaddig, amíg a korszerűsítési munkálatokat befejezik. Év végéig befejeződik a kombinát modernizálása, ennek következtében sokszorosan csökkenni fog a vállalat okozta légszennyezés, állítja a környezetvédelmi őrség Maros megyei vezetője.