Így különleges helyzetekben a jegybank akár a ROBOR-kamatok felfüggesztését is elrendelheti, miután ezek nagyon megemelkedtek az elmúlt időszak spekulatív intézkedései miatt. A bankok pedig a ROBOR-kamatokhoz szokták kötni a rövid távú, változó kamatozású hiteleket.

„A hitelszerződések jogilag úgy voltak megkötve, hogy a kamat a napi ROBOR-hoz volt kötve, tehát a ROBOR+2, ROBRO+3 százalék annak függvényében, hogy milyen megállapodást kötött az illető vállalat a bankkal, s jogilag a bankok kénytelenek lettek volna felemelni az 54-55 százalékos szintre ezeket a kamatozásokat.”

– magyarázta Juhász Jácint gazdasági szakértő. A Román Nemzeti Bank még arról is döntött, hogy egy ideig nem fogja saját honlapján közzétenni a ROBOR-kamatok értékét.

„Ezen keresztül próbálja a jegybank a spekulatív támadások miatti hatásokat csökkenteni, hogy nem publikálja hivatalosan ezeket, tehát hogyha valakinek erre szól a szerződése, a jegybank akkor egyszerűen oda beírja az ő saját 14.5 százalékát, ami még úgy is magasabb, mint ami volt a ROBOR ezelőtt úgy három héttel.”

A nemzeti bank intézkedésének előzménye, hogy a napokban egy spekulatív támadást intéztek a külföldi bankok a lej árfolyama ellen. Ezt a támadást úgy védte ki a jegybank, hogy nagy mennyiségű eurót vásárolt, ezáltal felvette szinte a teljes lejállományt, amely rövid távon szabad volt. Az intézkedés következtében az euróárfolyam csökkent, és megemelkedtek a kamatok. Noha ezzel a nemzeti bank kivédte az üzérkedő tevékenységet, most annak kell elejét vegye, hogy a pénzintézetek a történtek következményeit a hitelezőkre ruházzák át.