A párt elnöke, Szász Jenő hangsúlyozza, a két párt közötti együttműködést csak választási koalícióban képzelhető el úgy, hogy mindkét fél megőrizze politikai entitását.

„A belső koalíció nem tudom, mit jelent, mert ha koalíció, akkor az két szervezetnek a koalíciója, és nem belső, hanem két önálló entitásnak, jogi személyiségnek, a mi esetünkben két politikai szervezetnek a választási koalíciója.”

Az RMDSZ elnöke és Tőkés László a hétvégén találkozott Marosvásárhelyen, hogy az RMDSZ és a szövetségen kívüli ellenzék együttműködésének lehetőségeit megvitassák. Az RMDSZ a politikai összefogást belső koalícióban képzeli el.

„Az RMDSZ listáin ki lehet a választásokon alakítani egy ilyen belső koalíciót akár úgy is, hogy az RMDSZ-en kívüli csoportosulás a maga arculatát és entitását megőrizze.” – mondta el Markó Béla.

A szombati találkozón a politikai összefogásra négy lehetséges változatot javasoltak:

„Az egyik lehetőség egy választási pártnak a létrehozása lehetne, a másik egy politikai koalíció, a harmadik egy választási koalíció, a negyedik pedig az RMDSZ ajánlata, egy belsőnek nevezett koalíció.” – ismertette Tőkés László.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint a felvetett változatok közül csak a belső koalícióval lehet eredményt felmutatni a parlamenti választásokon.

„Az egyik lehetőség járhatatlan, a másik ismeretlen, és marad az, amit mi javasoltunk, amelynek jogilag sincs kockázata. Többinek a kockázata óriási nagy, tehát az, hogy 8 százalékot elérjünk, azt senki nem kockáztatja meg.”

Ezzel szemben a Magyar Polgári Párt elnöke azt hangsúlyozza, hogy a törvény a parlamenti bejutás feltételeiben alternatívát is kínál. Eszerint vagy 8 százalékos támogatottságot kell elérjen az adott koalíció, vagy 6 képviselői és 3 szenátori helyet kell elnyerjen a választásokon. Bognár Zoltán politikai elemző szerint a bejutási küszöböt illetően mindkét félnek igaza van:

„Tőkés Lászlónak és Szász Jenőnek mindenképpen igazat kell adnunk abban, hogy a törvény az általuk javasolt szövetség bejutását 8 százalék alatt maradó szavazatarány esetén sem tiltja, Markó Bélának pedig igazat kell adnunk abban, hogy a törvény ilyenszerű értelmezése támadási felületet jelenthet.”

Miután a szombati találkozón a két álláspontot nem sikerült közelíteni, a tárgyaló felek abban egyeztek meg, hogy még július folyamán újabb találkozót szerveznek.

Székely István politikai elemző már korábban kijelentette, hogy az RMDSZ az eddigi parlamenti választásokon mindig jobb eredményeket tudott felmutatni, mint a helyhatósági választásokon, így az idén is eléri a bejutási küszöböt, anélkül, hogy a Magyar Polgári Párttal kelljen együttműködnie. Az elemző szerint ehhez néhány feltételt kell teljesítenie az RMDSZ-nek

Én három ilyet feltételt látok: az egyik, hogy jó jelöltek kellenek, a másik, hogy külön székelyföldi program kell, harmadik pedig az, hogy meg kell keresni Tőkésnek a helyét, még akkor is, ha elvileg most az ő helye ki van jelölve a politikai palettán. Én személy szerint kevés esélyt látok arra, hogy az RMDSZ kiegyezzen az MPP-elnökkel.” – állapította meg nem régiben Székely István.