Egy kisállat tényleg nagyon hozzá tud nőni az ember szívéhez. Az elvesztése kész tragédia, hát még ha magunk kell átsegítsük a halálba. Az is állatkínzás, ha szenvedni hagyjuk a kis kedvencet – mondja Sándor Zsolt állatorvos, aki leggyakrabban kutyákon, cicákon, ritkábban lovakon, teknőcökön, hörcsögökön végez eutanáziát.

Abban az esetben történik, hogyha olyan betegségben szenvednek, amelyek gyógyíthatatlanok, illetve rövid időn belül, hosszú szenvedés után úgyis elmúlnának, tehát életképtelenek, és akkor megrövidítjük kínos szenvedéseiket. Csak ilyen esetben altatunk.

Persze néha megesik, hogy keményszívű gazdi kopog be az állatorvosi rendelő ajtaján.

Sajnos van, hogy túl sokat ugat, és a gazda már megelégelte, és azt mondta, hogy altassa el az állatot. Ilyen esetet nem vállalunk, ezt hagyjuk a sintérekre, nekik a dolguk.

Ilyen kérés azonban elvétve fordul elő, általában a végelgyengülésben szenvedő állaton akar segíteni a gondozója, illetve gyógyíthatatlan betegség esetén maga az orvos ajánlja az altatást. A kegyes halálról ne a vágóhíd jusson az eszünkbe: humánus, gyorsan végbemegy és teljesen fájdalommentes.

Pár perc, általában 2-3 perc. Semmit, semmit sem érez az állat.

– mondja a szakember.

Az európai uniós szabálynak megfelelően használt embutramiddal történik. Ezt intravénásan szoktuk beadni, azelőtt egy előbódítást szoktunk alkalmazni, és akkor még kíméletesebb az állat számára, mivelhogy teljesen bódított állapotban kapja ezt az embutramin nevezetű anyagot.

Zsolt készségesen elmagyarázza a szervezetben lezajló folyamatot is. A befecskendezett anyag nagyon gyorsan hat, mert:

Központi idegrendszer bénító, és azután bénul le a perifériális idegrendszer, tehát lebénul az idegközpont, és azután majd a légzés megszűnik, és legutóljára a szívverés.

Hiába, hogy jobb létre szenderül a szenvedő kisállat, a gazdit általában megviseli a döntés, ami teljesen természetes – olyan mint egy társnak az elvesztése -, de vajon annak, aki a halált osztja, milyen érzés?

Minden, minden elaltatás megvisel. Azt szeretem, ha egy állatot meggyógyítok, na most mikor le kell mondani az életéről, akkor az, az teljesen más.