Nem fenyegeti csőd Romániát, mint ahogyan azt a jegybank elnöke állította, amikor összehasonlította Románia és Görögország helyzetét. Mugur Isarescu ezt arra hivatkozva állapította meg, hogy a román és görög államigazgatás sok mindenben hasonló. Így Görögországban is túl sok pénzt különítenek el adminisztrációra, rossz a nyugdíjrendszer, és ez Görögországban csődhöz vezetett. Gazdasági elemzőnk, Mihály Csaba szerint viszont Romániát egyelőre nem fenyegeti ilyen veszély, bár valóban vannak párhuzamok Románia és Görögország között.

„Romániában is, akárcsak Görögországban, a folyó fizetési mérleg, illetőleg a költségvetés hiánya magasabb, mint amit az ország gazdasága meg tudna engedni. Másik párhuzam: mind a két ország költségvetéséből egy jelentős összeg volt elkülönítve külön a nyugdíjak fedezésére.”

-állapította meg Mihály Csaba, aki szerint az is problémát jelent, hogy a nyugdíjasok száma jóval magasabb, mint az aktív dolgozóké. A szakértő úgy gondolja, Romániában is át kellene alakítani a nyugdíjrendszert, és a közigazgatásra fordított kiadásokat is csökkenteni kell.

„A fizetéseket illetve a bér jellegű juttatásokat, azokat teljes egészében át kell gondolni, vagy legalábbis a hatékonysággal kell szembeállítani. De ettől addig, hogy a fizetésképtelenség határára sodródjon Románia, még azért van néhány lépés.”

Mihály Csaba szerint Romániának jobban oda kellene figyelnie a gazdaság élénkítésére is, ugyanis ez az a szféra, amelyik a költségvetést pénzzel táplálja.