Megtámadta az Azomures vegyipari kombinát a Környezetvédelmi Őrség által megszabott 80 ezer lejes büntetést, amelyet a vállalat azért kapott mert a hétvégén 3 napon keresztül ammóniával szennyezte a levegőt. Az üzem vezetősége viszont azért fellebbez a büntetés ellen, mivel szerintük a hatóság nem vette figyelembe az időjárási körülményeket, amikor kirótta a bírságot, emellett pedig azt is kifogásolják, hogy a Környezetvédelmi Ügynökség laboratóriuma nincs akkreditálva.

 

 

„Nekünk két rögzített légszennyezést mérő berendezésünk van, amelyek megfelelnek az EU-s normáknak is. Ezekkel folyamatosan követjük a levegő ammónia szintjét, és van még egy mintavevő készülékünk is, amellyel a város bármelyik pontján vehetünk mintákat a levegőből. Ezek a berendezések nagyon jól működnek, a kombinát viszont azért pereskedik mert a laboratóriumunk nincs akkreditálva. Elkezdtük az eljárást, de pénzhiány miatt abbahagytuk.”

 

 

– mondta el korábban Danut Stefanescu, a Környezetvédlemi Ügynökség vezetője. Ebben az évben egyébként a levegő szennyezése miatt a Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség már kétszer is megbüntette a kombinátot, összesen 70 ezer lej értékben. Az Azomures vezetősége viszont minden esetben megtámadta a hatóság döntését.