A nemzetközi tapasztalat az egészségügyi menedzsmentben azt mutatja, hogy a hálapénz legalizálása nem járható út, mondta híradónknak Vass Levente szakorvos. Nem hozza ugyanis azt a gazdasági fejlődést és többletbevételt, amit ettől várnak.
„Az orvostársadalomnak is legalább akkora érdeke lenne megoldani a hálapénzes finanszírozást és felszámolni, mint amennyire a beteg oldalról és a betegjogokat védő szervezetek oldaláról megnyilvánul ez. Pontosan ezért egy fizetésemelés akkor lehet korrekt, hogyha valamilyen formában ennek csökkentését legalább vagy normalizálását megpróbálja megvalósítani, és nem legalizálni próbálja azt.”
A szakorvos szerint a kondicionálás, azaz az orvosi szolgáltatásnak a hálapénztől való függővé tétele minden szinten, minden formában elítélendő. A Hargita Megyei Családorvosok Egyesületének elnöke, Soós Szabó Klára híradónknak azt nyilatkozta, megalázónak tartja a kormány kezdeményezését, bár hozzátette, a családorvosokat nem érinti közvetlenül a hálapénz legalizálása, mivel más a státuszuk, mint a közkórházakban dolgozó orvosoké.
„A megoldás, amit a kormány felkínál, minősíthetetlen egyfelől, másfelől megalázó az orvosi társadalomra nézve. A megoldás nem az lenne, hogy továbbra is ezeket az állapotokat bátorítani, és vinni tovább, hanem az lenne a megoldás, hogy végre valahára itt az országban is fordítsanak kellő figyelmet az egészségügyi ellátásra.”
Ezzel szemben Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Kórház menedzsere szerint jó gondolat a hálapénz legalizálása, de nagy körültekintéssel kell kidolgozni az alkalmazási szabályokat.
„Jó, hogy legalizálja, mert törölni  egy olyasmit, ami a társadalomban megszokott gyakorlat évtizedek óta, nem lehet egyik napról a másikra, viszont kell arra is vigyázzunk, hogy milyen módszerekkel legalizáljuk. Nagyon pontos procedúrát kellene kidolgozni, amit szerintem például úgy lehetne megoldani, hogy kórház szinten központosítani ezt az egészet. Tehát a beteg, amikor a hálapénzt átadja, azt nyugtával adja át, és nevesíti, hogy kinek szánja ezt a hálapénzt.”
Demeter Ferenc kórházmenedzser szerint azért is helyénvaló a kormány kezdeményezése, mert úgy véli, hogy ezáltal csökkenne az orvosok bűntudata a hálapénz miatt. Victor Ponta kormányfő múlt héten kérte az igazságügyi minisztert, dolgozzon ki egy törvényt, amely megszünteti az orvosok büntetőjogi felelősségét abban az esetben, ha a beteg önszántából, nem az orvosa kérésére ad hálapénzt, ha ezt a kezelés után kapja az orvos, illetve ha erre az összegre is adót fizet.