A Transindex hírportál szerint nem volt tétje a szombati elnökválasztásnak, miután az elnök kihívója, Gergely Balázs és a belső ellenzék kivonult a kongresszusról. Ők így tiltakoztak az ellen, hogy a meghívottak is szavazati jogot kaptak.

„Úgy gondolom, és ezt úgy gondoljuk nagyon sokan a hivatalos küldöttek közül, mindaz, ami történik ma, az teljes mértékben szabályellenes, hogy 144 fős küldöttgyűlés helyett 450 ember szavaz, erre senkinek nem volt mandátuma, innen kezdve én minden MPP-s tisztségemről lemondok.”

– ezt még szombaton nyilatkozta Gergely Balázs, miután a módosítást ellenzők kivonultak a teremből. A Kolozs megyei MPP volt elnökéhez hasonló volt a véleménye Csinta Samunak, a háromszéki MPP ügyvezető elnökének.

„Ugyebár 144 ember kapott küldötti mandátumot, nos ebben a 144-es kontingens eléggé megosztott volt a támogatás, a tisztújítás meg egyéb kérdésekben. Én azt hiszem, az elnök úr nem érezte teljesen biztonságban magát, ezért hívta ide, hogy egy nehezen kezelhető, ugyanakkor könnyen terelgethető tömeget hozzon létre, amelynek a szavazataira rá lehet mondani, hogy látható többség.”

A munkafolyamat módosítását indítványozó Szász Jenő szerint a kongresszus minden határozata törvényes.

„Az alapszabályzatunk értelmében a munkamódozatát maga az országos tanács dönti el. Arra fel voltunk készülve, hogy van a belső ellenzéknek egy hangja, akik másként szeretnék a pártot irányítani, más irányba szeretnék vinni, és ezt a momentumot ragadták meg, hogy kifejezzék nemtetszésüket.”

A szombati kongresszuson Szász Jenő 2013-ig nyerte el az elnöki mandátumot.