Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke az Erdély FM-nek azt mondta, abban már megállapodtak korábban, hogy a 3 magyar politikai alakulatnak közös polgármester jelöltje lesz Soós Zoltán személyében, aki tavaly megnyerte a marosvásárhelyi előválasztásokat. A vita tárgyát az együttműködés konkrét jogi formája képezi. Kovács Péter elmondta, az RMDSZ jogászai vizsgálják, hogy a választási törvény milyen lehetőségeket nyújt a választási együttműködésre.

„A törvény zavaros. Abból a szempontból zavaros, hogy egy kisebbségi szervezet, ez ugye az RMDSZ, hiszen az MPP és az EMNP pártként van bejegyezve, szóval, hogy egy kisebbségi szervezet alapíthat-e választási koalíciót, vagy részt vehet-e választási koalícióban. Én úgy gondolom, hogy ez áthidalható azzal, hogy pl. Soós Zoltán függetlenként indul.”

Amennyiben Soós Zoltán független jelöltként indulna, megtörténhet, hogy a választási lapon a neve mellett nem lehet feltüntetni az őt támogató 3 politikai alakulat logóját. Kovács Péter hangsúlyozta, Soós Zoltán lehet koalíciós jelölt vagy független jelölt is, ebben még nem állapodtak meg, de olyan döntést kell hozni, hogy az jogilag ne legyen támadható, nehogy polgármesterjelölt nélkül maradjon a magyar lakosság. Kovács Péter szerint a polgármesterjelölt személye körüli összefogás nem feltételezi azt, hogy tanácsosi listát is közösen kell állítsanak.

„Semmiféle ellentmondás nincs abban, hogy a polgármesterjelölt egy koalíció színeiben indul, és azon kívül a koalíció tagjai tanácsosi listán indulnak külön, csak az illető polgármester jelölt nem lehet rajta egyik párt tanácsosi listáján sem, mert az valóban törvénytelen, hogy ugyanazon a választáson indulok egy pártkoalíció színeiben és egy pártnak a színeiben is.”

Kovács Pétert hallották. Az RMDSZ ügyvezető elnöke azt is elmondta, hogy január végén ismét találkozni fognak az EMNP képviselőivel. Az esetleges választási együttműködésekről legkésőbb április 17-éig meg kell állapodjanak, mivel az RMDSZ ezt az időpontot szabta meg határidőként a jelöltállítás lezárására.