Markó Béla RMDSZ-elnökkel találkozott délután Sólyom László magyar köztársasági elnök erdélyi látogatásának első állomásán, Marosvásárhelyen. A szövetségi elnök szerint fontos, hogy Sólyom László államfő Székelyföldre látogat, hiszen a régiónak szüksége van az odafigyelésre:

„Az elkövetkezőkben minél nagyobb erőfeszítést kell tennünk, hogy gazdasági fejlesztési stratégiákat találjunk ennek a régiónak. De beszéltünk az oktatásról is, most valamiféleképpen fel kell gyorsítanunk a Sapientia akkreditációját, és természetesen tájékoztattam elnök urat gondjainkról, választási előkészületeinkről.”

Egyébként az RMDSZ vezetője szerint méltányolandó, hogy Sólyom László köztársasági elnök módszeresen foglalkozik a határon túli magyarság gondjaival.

„Nem először volt itt minálunk, de időközben többször ellátogatott Szlovákiába és Ukrajnába is, és próbálja pártokon kívül és fölött kialakítani az egyetértést, a konszenzust a határon túli magyarság kérdésében.”

A Magyar Köztársaság elnöke ezúttal az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmára érkezett Székelyföldre. Nem hivatalos látogatása vasárnap ér véget.