Ezt tegnap fogadta el a marosvásárhelyi tanács, miután korábban a tanfelügyelőség jóváhagyta az iskolaalapítást. Peti András alpolgármester azt közölte, a tanfelügyelőségtől még egy engedélyt fognak kérni.

„Hogy elkerüljünk bármilyen félreértést, ezért előtte is és utána is fogja kérni az egyház a tanfelügyelőség jóváhagyását. Tudomásom szerint a mai nap folyamán már átküldi a minisztériumba a teljes dokumentációt, amely tartalmazza a tanácsülés előtt kiadott tanfelügyelőségi láttamozást.”

Ahhoz ugyanis, hogy elinduljon a felekezeti iskola, az oktatási minisztérium engedélyére van még szükség. De az iskola-alapítást a prefektus is megakadályozhatja, hiszen hatálytalaníthatja a tanácsi döntést.

„Törvény előírja, hogy a főispáni hivatal köteles törvényességi szempontból elemezni a tanácsi határozatokat. Erre van öt napja. Nem várjuk tétlenül, megfelelő törvényes eszközöket felhasználva, politikai egyeztetések nyomán próbáljuk elkerülni annak a lehetőségét, hogy ezzel a határozattal bárkinek bármilyen gondja legyen.”

-közölte Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere. A tegnapi határozat alapján a polgármesteri hivatal 20 évre bérbe veszi az Unirea Kollégium épületét, és az önkormányzati testület azt is megszavazta, hogy másfél millió lejt fordít az Unirea Kollégium épületeinek felújítására. Korábban Holló László, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke azt mondta az ErdélyFm-nek, reméli, már ősszel elindul az új felekezeti iskola Marosvásárhelyen.