A magyarországi beruházó 15 kazánházat és összesen 7000 fogyasztót vett át az Energomurtól, azokból a körzetekből, ahol a lakosoknak kevesebb mint 40 százaléka vált le a távfűtési rendszerről. A szolgáltatóhoz tartozó övezetben jelenleg 75 lakásban nincs fűtés és meleg víz, és a rendszerben több meghibásodás is van. A Regionális Fejlesztési Vállalat elsőként ezeket próbálja kijavítani.

„Rengeteg problémát átvettünk az eddigi szolgáltatótól, mert nekik nem volt pénzük ezeket kijavítani. Vannak most is csövek, ahol elfolyik a meleg víz vagy nem megy a fűtés, ezekre koncentrálunk az elkövetkező időszakban, hogy ezeket pontra tegyük, hogy javítsunk a szolgáltatás minőségén. Forróbb legyen a meleg víz, hamarabb follyjon a csapon, és a fűtés is elérje a megfelelő paramétereket ott, ahol vannak problémák.”

Mondta Dácz Gábor, az RFV vállalat marosvásárhelyi igazgatója. Különben a vállalat módosította az eredeti fejlesztési terveit, miután kiderült, hogy 17 ezer fogyasztó helyett csak 7000 maradt a távfűtési rendszerben. Emiatt az RFV tavasztól átalakítaná a rendszert, hogy csökkentse a fenntartási költségeket.

„Amit szeretnénk elindítani a fejlesztésekből, az az, hogy a 15 hőközpontot lecsökkentsük 6-ra, és ezek automatizálva legyenek, tehát önműködőek legyenek. Ugyancsak tavasszal szeretnénk a csövek kicserélését is elkezdeni és az elosztó rendszer felújítását is.”

Ha átalakítják a rendszert, akkor 6 kazánház fogja kiszolgálni a mostani összes fogyasztót, a többi kazánházat pedig csak akkor fogják működtetni, ha nő a fogyasztók száma. Az RFV mostantól senkinek sem fogja jóváhagyni, hogy leváljon a távfűtési rendszerről, és arra számítanak, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően pár éven belül sikerül visszaszerezni a korábbi fogyasztók egy részét is. Az RFV 25 évre vette bérbe a marosvásárhelyi kazánházakat.