A pék és cukrász szakmák, valamint a gasztronómia legújabb technológiáit és technikai berendezéseit hozzák el Marosvásárhelyre a világ és Románia vezető szakmai cégei, beszállítók és gyártók egyaránt. 25 ország 133 kiállítója vesz részt a rendezvényen. A kiállításon több szakmai versenyre kerül sor, azzal a céllal, hogy a szakembereket minél jobb termékek előállítására inspirálja, ilyenek a tésztaszobrász verseny pékek számára, cukrászoknak tortadíszítő verseny, de lesz zöldség- és gyümölcsfaragó verseny is. Idén is mintegy kétszáz pék és cukrász száll versenybe az év kenyere és az év tortája díjért, továbbá a GastroPan kupáért, amely a hidegtál- készítők versenye, tudtuk meg Váradi Erdős Ildikótól, a GastroPan kiállítás igazgatójától.

„A pékek az év kenyere versenyre több mint százan jelentkeztek, ezen kívül hoznak még díszmunkákat, ennek tematikája gyermekkorom emlékei, elsősorban mesék, és ebben a tematikában kenyértésztából különféle művészeti alkotásokat készítenek. A cukrászok, ők is vannak közel százan, tradicionális recepteket, természetes alapanyagokból készült tortákat hoznak, és versenyezhetnek díszmunkával is, ennek tematikája a karnevál.”

A versenyek fő célja a hagyományápolás, a szakmai hagyományok beépítése a naponta elkészített termékekbe. A kiállítás elsősorban szakmabelieknek szól, a cukrászoknak, pékeknek a gastropan.ro honlapról kell letölteniük a belépőjegyet. A szervezők nem zárkóznak el az érdeklődő közönségtől sem, az odalátogatóknak egy jelentkezési ívet kell helyszínen kitölteniük. A kiállítás szombatig látogatható délelőtt 10 és este 6 óra között.