Öt nap alatt több mint 50 versenyfilmet vetítenek le. Ezek több országból érkeztek.

„Ennek a fesztiválnak a lényege az, hogy a filmek időtartama nem haladhatja meg a 30 percet, illetve ezek a filmet két évnél frissebbek kell legyenek. Azt szeretnénk, hogy a filmes világ kísérletezőinek a pulzusán tartsuk a kezünket és megtudjuk az, aki a 21 század elején nagyon röviden, nagyon frappánsan és nagyon pontosan tud fogalmazni. Műfaji megkötések nincsenek, lehet dokumentumfilm, lehet játékfilm, lehet animáció, de bármilyen más kísérletező műfajt elfogadunk.”

– magyarázta Gáspárik Attila szervező. A versenyprogram mellett nagyjátékfilmeket is láthat a közönség, ezenkívül koncertek és kiállítások is lesznek.

„Az idén Németország, akit kiemelten meghívtunk, aki szerepel különböző rendezvényeinken, rövidfilmekkel, hosszú játékfilmekkel és fesztiválbemutatókkal. Vannak olyan romániai filmek, amelyek magyar nyelven készültek el, ami azt jelenti, hogy a romániai magyar filmes szakma is erőteljesen jelentkezik az utóbbi időben.”

A rendezvény egyik különlegessége az a filmes műhelymunka, amelyet egy német szakember tart. Az idei ALTER-NATIVE fesztivál a 16-ik.