A hivatalos megnyitó csak 7 órakor lesz, de a filmvetítések már délelőtt elkezdődtek. Jövő vasárnapig 40 filmet lehet megnézni, és 12 versenyez a Transzilvánia Nemzetközi Filfesztiválon. A hangulat mellett az exotikus filmekért is megéri ellátogatni erre a rendezvényre.

„Rengeteg olyan filmet lehet megnézni, amely egyébként nem jut el hozzánk a mozikba, és a TV-adók is nagyon későre, vagy egyáltalán nem tűzik műsorprogramra. Most például azokra az északi skandináv filmekre gondolok, amelyeket egyáltalán nincs lehetőségünk megnézni.”

– tudtuk meg Buzogány Klárától, a Filmtett szakfolyóirat főszerkesztőjétől. A thaiföldi vagy sri lankai filmkülönlegességek mellett  magyarországiakat is vetíteni fognak a fesztiválon. Erre általában a hazai mozikban egyáltalán nincs lehetőségünk.

„Tulajdonképpen a nagy fesztiválokon való részvétellel lehet mérni valamennyire a filmeknek az érdekességét vagy az értékét, mármint ennek alapján lehet kiválasztani egy-két munkát ebből a hatalmas filmözönből.”

Díjazott filmből lesz bőven az idei TIFF-en. Bemutatják például Lars von Tier cannes-i díjnyertes alkotását, az Antikrisztust, vagy a két román filmet, amelyeket ugyancsak bemutattak a francia filmfesztiválon. Az idei TIFF-re 50 ezer látogatót várnak.