Az együttműködés célja a vidéki turizmus fejlesztése a két régió egymást kiegészítő adottságaira és értékeire építve. Október végén műhelymegbeszélést szerveznek, hogy szakértők segítségével feltérképezzék a turisztikai potenciált, egy hónappal később képzést tartanak a két kistérség turisztikai szolgáltatóinak.

„Legfőbb tevékenységek ebben a workshop, illetve a képzés, de várunk ide minden olyan érdekelt felet, aki valamilyen szinten szereplője ennek a gazdasági folyamatnak, ami a turizmusban zajlik. Nagyon nagy szerepet szánunk a kiadványainknak, amik az értékeinket próbálják majd népszerűsíteni.”

– mondta Antal Zoltán. A Nyárádmente Leader Egyesület irodavezetője szerint a fejlődéshez elengedhetetlen a turisztikai szolgáltatók mentalitásváltása. Árverseny helyett kiegészítő szolgáltatásokat kellene kínálniuk. Ha sikerül felkelteni a turisták érdeklődését a helyi értékek iránt, el lehet érni, hogy akár több napig is a térségben maradjanak.

„Mindenképpen turisztikai mellékszolgáltatásoknak a bevezetésére lenne szükség, olyan értékeket kellene felmutatni, amelyek helyileg specifikusak, amelyeket máshol, más térségekben nem kapnak meg a turisták.”

Az együttműködési projekt költségvetése közel 63 ezer euró, időtartama pedig hat hónap. A két egyesület vezetői arról is beszámoltak, hogy egy másik projektnek köszönhetően hamarosan két új turisztikai információs központ nyílik Nyárádremetén és Gernyeszegen.