Erre ma került sor a roma közösségek problémáiról tartott nemzetközi konferencián Marosvásárhelyen.

„A romák problémái ugyanolyan nagy mértékben hatnak a mások életére is, a románok, a magyarok, a székelyföldi lakosság életére is, és úgy gondoljuk, hogy eljött az ideje, hogy nem külön-külön próbálunk terveket építeni és megoldásokat keresni, hanem együtt, hogy ne legyenek kényszerhelyzetek, ne legyenek konfliktusok itt, amelyek felborítják a szociális békét.

-magyarázta Smaranda Enache. A Pro Europa Liga társelnöke elmondta, hogy azt szeretnék, ha ez az összefogás nem csak Romániára, hanem Magyarországra is vonatkozna. Kolompár Orbán, a magyarországi Cigány Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint többféle módon is vissza lehetne szorítani az etnikum közti konfliktusokat.

„Első sorban a politika ne használja ki a az etnikai konfliktusokat, hanem próbáljon megoldási alternatívákat letenni az asztalra. A romák foglalkoztatását soron kívül el kell kezdeni, a segélyezési rendszerre való beállást fel kell számolni. A megelőzést elsősorban a foglalkoztatás jelenti, az én véleményem szerint megoldási alternatívát hoz az egész országnak és megnyugtatja a kedélyeket.”

A kétnapos konferenciára Szlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból és Romániából érkeztek roma és nem roma civil szervezetek, és közéleti személyiségek.