Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára ezt az adatok 96 százalékos feldolgozottsága alapján mondta az Erdély Fm-nek.

“Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy megvan az RMDSZ-nek a harmadik mandátum. Lássuk, nagyon szoros, a visszaosztás az RMDSZ-nél állhat meg. Ez úgy jön ki gyakorlatilag, hogy 6.25 százalék teljes két mandátum, és mi ezt bőven teljesítettük.”

A szövetség ugyanis a szavazatok 6.47 százalékát szerezte meg. Az RMDSZ főtitkára azt mondta, egy-két órán belül pontos eredmények lesznek arról, hogy az RMDSZ megszerzi-e a harmadik helyet az EP-ben. Illyés Gergő politikai elemző szerint ez nagymértékben függ attól, hogy mennyi a töredékszavazat. Ezek azok szavazatok, amelyet olyan jelöltekre vagy pártokra adtak le , akik nem érték el a bejutási küszöböt a választáson.


„Ezekből az adatokból látszik, hogy a Mihai Razvan Ungureanu vezette Polgári Erő Pártja nem lépte át az 5 százalékos küszöböt, a Dan Diaconescu Néppártja úgy tűnik, hogy nem jutott be, ott van sok elveszett szavazat, A Nagy-Románia Párt nem lépte át az 5 százalékos küszöböt, és az összes többi kisebb párt nem lépte át a küszöböt. Ezeket a szavazatokat elosztják a bejutó pártok között, természetesen arányosan az általuk megszerzett szavazatokkal.”

Illyés Gergő szerint azért is bizonytalan, hogy az RMDSZ megszerez-e egy 3. mandátumot, mivel azokban a megyékben, ahol jelentős a magyar népesség, már 100 százalékban feldogozták a választási adatokat, pár déli megyében azonban még alacsony a feldolgozottság, így a végleges eredményekben kisebb lehet az RMDSZ támogatottsága, mint amit a részleges eredmények mutatnak.