Hargita megyében Petres Sándor RMDSZ-es megyei alelnök, Szilágy megyében Szilágyi Róbert, az RMDSZ megyei szervezetének volt ügyvezető elnöke, megyei önkormányzati képviselő veszi át a tisztséget. A kinevezésükre vonatkozó kormányhatározat már tegnap megjelent a Hivatalos Közlönyben. Az RMDSZ és a PSD egyezménye szerint még Bihar megyében kell magyar alprefektust kinevezzen a kormány, Maros megyében pedig magyar kormánybiztost.

„A két helyzet között különbség van, Bihar megyében nevesített a szervezetünk egy személyt, esetében a formai szempontoknak való megfelelés jelenleg van folyamatban, tehát hamarosan meg fog történni a kinevezése. A Maros megyei prefektusi tisztség esetén nincs még változás, a Maros megyei RMDSZ fog nevesíteni.”

-mondta az ErdélyFM-nek Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára úgy nyilatkozott, a Bihar megyei jelölt nevét akkor hozzák nyilvánosságra, ha formai szempontból megfelel majd a követelményeknek. A kormánykoalíciós egyezmény szerint még három magyar államtitkárt kell kineveznie a Ponta-kabinetnek. Munkaügyi államtitkárnak Horváth Leventét, az Arad megyei munkaügyi igazgatóság aligazgatóját jelöli a szövetség, jelölését Kelemen Hunor RMDSZ-elnök már a kormányfő elé terjesztette.

„Az egészségügyi minisztériumban van még folyamatban a kinevezés, itt Vass Leventéről van szó. Azért húzódott ennek a tisztségnek a betöltése, mert át kellett alakítani az egészségügyi minisztériumnak a struktúráját, de itt is már előrehaladott állapotban van a kinevezés. A harmadik a környezetvédelmi hatóságnak az államtitkári rangú vezetője, itt Nagy Zoltán fogja betölteni a tisztséget.”

Nagy Zoltán egy korábbi kormányzatban már egyszer betöltötte ezt a posztot, jelölését az EP-választások kampányában vállalt feladatai miatt nem terjesztette még a kormányfő elé az RMDSZ. Kovács Péter azt mondta, hamarosan mindhárom jelöltet kinevezik.