Kevesebb pénzt kaphatnak azok a megyék, amelyeknek a tanácselnökei az ellenzéki pártokhoz tartoznak. Így a költségvetési tervezet szerint Kovászna megye idén 30 százalékkal kevesebb pénzt kap, mint tavaly ilyenkor.

„Például a gyerekjogvédelem és szociális igazgatóság esetében Hargita és Kovászna megye évek óta az utolsó helyeken kullog a támogatások tekintetében. Ami pedig a megyei utakat illeti lényegesen kevesebb összeg van előirányozva, mint amekkora az igény és a megvalósítási lehetőség lenne.”

-mondta el Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke. A költségvetéssel kapcsolatos módosítási javaslataikat a háromszékiek eljuttatták a parlamentbe is, ahol ma kezdődött el a 2009-es költségvetési törvény vitája.

„Kevés az esély arra, hogy ellenzékből lényeges dolgokat lehet módosítani, viszont mint említettem az előbb, az egyik legerősebb és legfontosabb szféra a szociális ellátás kérdése, és itt úgy érzem, hogy jó lobbival előbbre tudunk lépni.”

Tamás Sándor még elmondta, hogy a megyei költségvetést tovább terheli az az országos rendelkezés, amelynek értelmében a belügyminisztériumnak alárendelt intézmények, például a Prefektúra és a rendőrség is kérhetnek a megye költségvetéséből.