Kevesebb földalapú támogatási kérést adtak le tavaly Maros megyében, viszont nagyobb földterületek megművelésére kértek támogatást a gazdák. A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség szerint tavaly 31 ezer területalapú kérést adtak le a hivatalhoz 295 ezer hektár termőföldre. 2013-ban az uniós támogatás bruttó értéke 139 euró volt hektáronként, ez az összeg azonban ettől az évtől kezdve növekedni fog.

„Tehát 2013-ra 139 euró volt bruttó összeg, 2014-re ez 154 euró lesz hektáronként, ez is bruttó összeg. Ebben a költségvetési ciklusban növekedni fog a támogatás, eléri a 200 eurót 2020-ra. 189 és 198 euró között fog mozogni 2020-ban.”

– mondta az Erdély FM-nek Bordi Kacsó Zsolt, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség munkatársa. A föld alapú támogatások folyósítását december elején kezdték el, és az igényelt összegek 90 százalékát már megkapták a gazdák. Csak azokban az esetekben késik a kifizetés, ahol valamilyen rendellenességet észleltek, jegyezte meg Bordi Kacsó Zsolt.

„A rendellenességek legnagyobb része az, hogy rossz helyre van berajzolva a terület, tehát arrébb van 50 vagy 100 méterrel, eltolódnak a parcellák, rossz helyre vannak bejelentve, vagy bejelentette, hogy búzája, vagy kukoricája van, és közben más kultúrát ültetett oda. Normálisan, ha megváltoztatja a kultúrát, akkor 10 napon belül be kellene jelentse az APIA-nak. Ezt az emberek nem tudják, és akkor ebből vannak problémák, főleg amikor hőtérképes ellenőrzés van.”

A gazdáknak azonban lehetőségük van a hibák kiküszöbölésére. Ez azt jelenti, hogy fellebbezhetnek akkor, amikor a hatóságok jelzik az észlelt szabálytalanságokat. Ilyenkor az ellenőrök kimennek terepre. Bordi Zsolt szerint sok rendellenesség van, de a helyszíni ellenőrzésekkel sok esetben megoldódnak a problémák, így a gazdák az elnyert támogatásoknak csak a 10 százalékát kell visszafizessék szabálytalanságok miatt.