Illyés Gergő politikai szakértő szerint ugyanis tegnap az Európai Bizottság csak megállapította, hogy Madrid jogosan vezetné be a szigorítást, de az intézkedést az Európai Tanács kell jóvá hagyja.

„A bizottság megvizsgálja a spanyol kormány adatait, és javaslatot tesz a tanács részére, hogy indokolt a korlátozás visszavezetése, vagy nem indokolt. A Tanács pedig minősített többséggel két héten belül el kell döntse azt, hogy megalapozott-e Spanyolország kérése.”

– magyarázta Illyés Gergő politikai elemző. Eszerint az Európai Unió Tanácsa két héten belül kell ülésezzen azután, hogy az Európai Bizottság döntött a kérdésben. Ezt a határozatot pedig tegnap meghozta az Európai Bizottság, így szeptemberig az Európai Tanács is dönteni fog. Spanyolország augusztus elsejétől szigorítaná a munkavállalási feltételeket a román állampolgárok esetében, mert az ibériai államban nagy a munkanélküliség, és a román munkavállalók egyharmada is állástalan. A munkapiaci korlátozás nem vonatkozik azokra, akik most hivatalosan dolgoznak Spanyolországban. Mi több, Sebastian Lazaroiu munkaügyi miniszter azt mondta, azoknak sem lesz hátrányuk a korlátozás miatt, akik ezután helyezkednének el, mert a spanyol munkaadók megszerzik a szükséges iratokat, ha román munkaerőre van szükségük.