Az alkotmánymódosításról a szövetségi elnök azt mondta, kétli, hogy a parlament május végéig elfogadja az alaptörvény módosítótervezetét. Szerinte ez néhány hónapnál hosszabb folyamat. Ennek ellenére az RMDSZ arra törekszik, hogy ha lesz alkotmánymódosítás, akkor az elfogadható változásokat hozzon a lakosság számára. Hangsúlyozta, ismét benyújtják a parlamentbe javaslatukat, amely a történelmi régiók különleges státusára vonatkozik.

„Az első körben ugyanis ezt a javaslatunkat nem fogadták el, habár volt róla egyeztetés. Megpróbáljuk még egyszer bevinni. Nekünk ez az egyedüli lehetőségünk arra, hogy a létrehozandó közigazgatási régiók okozta bajt kivédjük, hogyha a történelmi régióknak lehetséges, akár alrégió formájában, akár más közigazgatási struktúrában különleges státust adni.”

Kelemen Hunor azt mondta, a Szövetség a napokban megkeresi a kormánykoalíció képviselőit, hogy az RMDSZ módosító javaslatainak támogatásáról egyeztessenek. A szövetség prioritásai között szerepel néhány törvénytervezetének elfogadtatása, ilyen a valutahitelesek helyzetét megkönnyítő törvénytervezete, a fogyatékkal élők önkormányzati támogatásának ügye, illetve a decentralizációs folyamat befejezése. Emellett az adótörvénykönyvet is módosítaná az RMDSZ, mivel a jogszabályt átláthatóbbá kell tenni.

„A mezőgazdasági adók esetében vissza szeretnénk térni oda, hogy az önkormányzatok szedjék be, és ott is maradjon a mezőgazdasági adó. Más adótípusoknál sokkal nagyobb egyszerűségre lenne szükség, ahhoz, hogy a fekete gazdaságot ki lehessen fehéríteni, illetve ki lehessen szürkíteni, és hát mindenek előtt polgár barátabbá kell ezt tenni.”

Nyilatkozta az ErdélyFm-nek Kelemen Hunor, RMDSZ elnök. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a tavaszi parlamenti ülésszakban a székelyföldi autonómia tervezetét is benyújtaná a parlamentbe, és az anyanyelv-használati jogok kiterjesztését is javasolná a törvényhozásban. Politikai célkitűzései közül a legfontosabb, hogy az RMDSZ jól szerepeljen az EP-választásokon.