Az RMDSZ-es képviselő az ErdélyFM-nek azt mondta, egyetlen parlamenti párt sem támogatja az RMDSZ kisebbségekre vonatkozó kezdeményezését.

„Mindaddig, amíg a román politikai közeg zsigerből utasít el olyan kezdeményezéseket, amelyek a különböző közösségek anyanyelvhasználatát biztosítanák vagy megerősítenék, illetve egyáltalán az eddig is vállalt kötelezettségeket támasztanák alá, addig én nem látok esélyt arra, hogy az ilyen kezdeményezések átmenjenek.”

A kérdésben a képviselőház a döntő fórum, és a szenátus korábban elutasította a törvénytervezetet. Az RMDSZ jogszabálytervezete előírja, hogy azoknak a településeknek a közegészségügyi intézményeiben, ahol a nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot, az illető kisebbség nyelvét beszélő személyzetet is alkalmazzanak. Markó Attila szerint szükség van egy ilyen jogszabályra, ennek két oka is van. Az egyik, hogy Románia parlamentje elfogadta a Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját, és ezzel vállalta, hogy annak előírásait beépíti az ország jogrendszerébe. A nyelvi charta pedig előírja, hogy különböző területeken, köztük az közegészségügyben biztosítani kell az anyanyelvhasználatot.


„A másik ok pedig az a véleményünk szerint normalitás, amely azt mutatja, hogy a beteg-orvos viszonyban gyakorlatilag a kommunikáció sokszor a kezelések róvására megy. Tehát ebben a kommunikációban gyakorlatilag az egészségügyi ellátás hatékonyságát tudjuk biztosítani”

– mondta Markó Attila sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es képviselő. Az ErdélyFM-nek azt mondta, jelenleg a képviselőház illetékes szakbizottsága tárgyalja a törvénytervezetet, így várhatóan jövő héten kerül a plénum elé.