Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes szerint jobban csökkent a magyar gyermekek száma, mint a románoké. A létszámcsökkenésnek főleg demográfiai okai vannak.

„Nem tevődik fel, hogy magyar gyermekeket román iskolákba írassanak. Sőt most szerintem elég nagy kampány volt, mindenki megértette, hogy legalább az 1-4 osztályban szükség van magyar nyelven tanulni, úgyhogy nagyon-nagyon kevés magyar gyermek iratkozhatott román tagozatra. A magyar gyermekek száma demográfiailag csökken.”

-állapította meg Illés Ildikó. A főtanfelügyelő-helyettes szerint főleg falvakon van gond.

„Ott ahol nagyon kicsi a létszám, kénytelenek vagyunk arra, hogy összevont osztályokat indítsunk. Sok esetben egy, két, három, négy gyerek van egy-egy szinten, 1-2 gyerekkel pedig nem tudunk osztály indítani, de viszont ha 3 gyermeknél több van, akkor biztosítjuk az összevont osztályt a faluban.”

A főtanfelügyelő-helyettes azt mondta, ott ahol még ez a gyermeklétszám sem gyűl össze, ott a 6 éves gyermekek a településhez legközelebb eső iskolába fognak tanulni, nekik az ingyenes szállítást biztosítja a tanfelügyelőség. Maros megyében összesen 5200 gyerek jár ősztől előkészítő osztályba, ebből 2000 magyar. Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes azt mondta, az induló előkészítő osztályok száma azért is kevesebb mint amit terveztek, mert több iskola is van, ahol nem a gyermekek száma alapján állították össze a beiskolázási tervet, hanem annyi előkészítő osztályt ütemeztek be, ahányat indítani szerettek volna. Emellett a negyedekben működő iskolák is számoltak azokkal a gyermekekkel, akiket végül a körzetek nélküli iskolákba írattak be a szülők.