Legutóbbi jelentésében az Európai Bizottság a szakhatóság működését kifogásolta, s ezért most a kifizetések ellenőrzéseinek szigorítását kéri.

„A procedúráinkat pótoljuk olyan ellenőrzési kritériumokkal, amelyek eddig nem szerepeltek. Tehát az ellenőrzések hosszabbak, mélyrehatóbbak, pontosabbak, szigorúbbak lesznek. Ezek a procedúrák ebben a pillanatban ki vannak dolgozva, auditálja az ügynökségnek a belső auditja, majd auditálni fogja a pénzügyminisztérium is. Miután a minisztérium jóváhagyta, akkor ezen procedúrák szerint megkezdjük a kifizetéseket.”

– mondta el híradónknak Klárik László, a kifizetési ügynökség igazgatója. A minisztérium szerint a felfüggesztés pár hétig tarthat.

„Egyelőre még nem haladtuk meg a vállalásainkat a kedvezményezetteink fele. Ugyanis az a szerződések, amit megkötöttünk a pályázóinkkal, azok 90 napot biztosítanak az ügynökség számára, hogy jóváhagyja a kifizetési kéréseket, miután a pályázók benyújtották a teljes dokumentációt.”

– tette hozzá az igazgató. Jelenleg több mint 500 kifizetési kérés van az ügynökségnél. Ezeket már az új eljárás alapján értékelik ki.