A tevékenységük felfüggesztését a fogyasztóvédelmi hatóság rendelte el, miután rendellenességeket találtak az üzletek működtetésében.

„Az történik, hogy néha bezárják, őket, mert különböző engedélyezési folyamatban hibák estek, de igazából teljesen bezárni nem tudják, mert a törvény, ami megszületett, nem szabályozta le ezt a részét, és az etnobotanikus drogok egyelőre ilyen formában forgalmazhatóak.”

– állapította meg korábban Dégi Csaba drogprevenciós szakember. Miután nem egyértelműek a szabályozások, Romániában nagyon elszaporodtak a hallucinogén szereket forgalmazó boltok, csak Marosvásárhelyen 4 ilyen üzlet működött. Október elsejétől azonban véglegesen is felszámolhatják ezeket, ha érvénybe lép az egészségügyi minisztérium erre vonatkozó rendelete. A szaktárca azért tiltaná be a hallucinogén szereket, mert az orvosok szerint ezeknek ugyanolyan hatásuk van mint az enyhe drogoknak, és akár függőséget is kiválthatnak.

„Ezek azok a növényi eredetű anyagok, növényszármazékok tulajdonképpen, amelyeknek alapvetően hallucinogén hatása van. Ilyen például a látnok zsálya, amit a leggyakrabban tartalmaznak ezek az etnobotanikus csomagok. Hatásukat tekintve pedig igencsak hasonlítanak a hallucinogén drogokhoz.”

– erősítette meg Dégi Csaba is az orvosok indoklását. Noha az egészségügyi minisztérium egy hét múlva vezetné be az etnobotanikus szerekre vonatkozó új rendelkezéseket, a jogszabály még nem készült el.