A rendezvény keretében Csíkszeredában éjfélig ingyenesen lehet meglátogatni a Mikó-vár állandó kiállításait, és rendhagyó tárlatvezetéseket is tartanak, a néprajzi kiállításon például zseblámpás tárlatvezetésen lehet részt venni. Ezen kívül a Kossuth utcai galéria és a zsögödi Nagy Imre Galéria is ingyenesen látogatható. Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója arról tájékoztatott, hogy Csíkszentkirályra szerveznek kirándulást, amelyre előzetesen kell bejelentkezni. Az autóbusz délután 4 órakor indul a Mikó-vár parkolójából.

„Csíkszentkirályra, az Andrássy-kúria régészeti feltárására invitáljuk az érdeklődőket. Ez egy nagyon izgalmas program, ugyanis az Andrássy család ősei, illetve a Krasznahorka vár urainak az ősei innen indultak Csíkszentkirályról”

– mondta Gyarmati Zsolt.

A Múzeumok Éjszakája arra is lehetőséget teremt a látogatóknak, hogy egy percben elmondják miért szeretik Csíkszeredát. Ezeket a hang- és képanyagokat utólag fel fogják használni a várostörténeti kiállításhoz. A gyerekprogramok sem maradnak el, holnap dél és délután 3 óra között várják a gyerekeket a Mikó-várba.

„ A Mikó-várnak a kiállításaihoz és a múzeumi élethez kötődnek, nyomdafestékkel nyomtatni fognak a gyerekek, Mikó Ferencnek a pecsétjét fogjuk használni. Lesz festés, rajzolás, interaktív foglalkozások”

– közölte a múzeumigazgató. Kora este művészettörténeti előadások, az est folyamán koncertek és szabadtéri filmvetítés gazdagítja a programot. Sepsiszentgyörgyön a múzeumok éjszakája alkalmából különleges múzeumlátogatást terveznek. A rendezvény keretében 8 helyszínen vezetik végig a látogatókat este 7 órától, mindenhol 10 perces program várja az érdeklődőket. A helyszínek között szerepel az Erdélyi Művészeti Központ, a Magma Kortárs Kiállítótér, a Keleti Kárpátok Múzeuma és a Székely Nemzeti Múzeum. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, ma délután négy óráig jelentkezhetnek az érdeklődők.