Ön honnan szerzi be kedvenc filmjeit? Kölcsönkéri vagy kölcsönzi? Megvásárolja, hogy gyűjteményében jól nézzen ki vagy letölti a a kedvenc fájlcserélő oldaláról? Vagy megvárja, hogy meglepje vele valaki?

Egyre megszokottabb jelenséggé válik, hogy kedvenc magazinunk DVD melléklettel ajándékozzon meg. Igaz, ezt nálunk csak a román magazinokra jelenthetjük ki, míg a romániai magyar lapok esetében hiányérzetünk támadhat. A Mondén Magazin utána járt a magyar lapok miért nem kecsegtetik olvasóikat ilyen ajándékokkal ?

„Nagyon meg kell szervezni.” – mondja Salamon Márton László az új magyar szó főszerkesztője, akik maguk is próbálkoztak DVD illetve CD melléklettel.

„Onnan kezdve, hogy a nyomdánál, hogy csomagolják az újsággal azt az ajándékot, amit úgymond kap hozzá az olvasó, tehát befóliázzák vagy hozzáragasztják vagy egy csomó ilyen kérdés felmerül.”

És tegyük hozzá ez még csak az utánjárás, de elég sokba is kerül egy ilyen napilapnak. Ezért az erdélyi filmkedvelők más irányba kezdenek tapogatózni.

Aki igényes könyvesboltokban kutakodik, ahol hollywoodi filmektől kezdve mesefilmen át mindent meg lehet vásárolni, aki minden filmet elsőként akar látni, az az internethez fordul.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy nyugatabbra ez hogyan működik. Jó messze mentünk, egészen Bostonig. Felkerestünk egy filmrajongót, ő Gábor, aki mindent tud arról, honnan lehet elérni a jó filmeket:

„A könyvesboltban magában lehet DVD-t venni, vagy a zeneboltban, nagyon keveset a zeneboltban, DVD árusító boltról én nem tudok. Nagyon kevesen vásárolják meg a könyvesboltokban, mindenki az internetről veszi, az emezone-ról vagy az Apple-nek a website-járól letölthető DVD-k vannak.”

Tehát megnyugodhatunk, hiába Amerika, hiába Egyesült Államok, filmszerzési szokásaink megegyeznek, gondolnánk. Ám itt egy érdekesség, az internetes DVD bérlés: „Nagyon elterjedt a netflix, ami DVD bérlést jelent ahol megrendeled az interneten a hármat egyszerre, és utána jön egy borítékkal és visszaküldöd miután megnézted. Annyi ideig van nálad ameddig akarod.”

Tehát akkor hogy is van ez?

„Megrendelsz 20 DVD-t és hármasával jönnek. Amikor visszaküldesz egyet, akkor jön a következő. Ez nagyon-nagyon elterjedt. És persze az illegális, olyan környékeken, ahol több ilyen utcai árus van, nagyon olcsón és viszonylag rossz minőségben, hát persze ezek főleg lopott DVD-k, jah és lehet a könyvtárakban is bérelni DVD-t, ott ingyen van.”