A Románia és Olaszország közötti, a kiskorúak védelméért kötött egyezséget tegnap jóvá hagyta a kormány. A gyermekek hazatelepítése csak részleges megoldás – mondta el az Erdély FM-nek Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke.

„Olyan megoldás, amely véget vet egy nagyon rossz helyzetnek, tudjuk, hogy vannak ilyen gyerekek Olaszországban. Ugyanakkor a fő kérdés az, hogy ezeket a gyerekeket hol fogják elszállásolni, ki gondoskodik róluk Romániában. És lesz-e lehetőségük tanulni például. Azt sem zárom ki, hogy lesznek olyan szülők, akik most jelentkezni fognak, még akkor is, ha ezek a gyerekek úgy szerepelnek, hogy nincsenek szüleik.”

A megállapodás szerint az olasz hatóságok ezentúl értesítik a román illetékeseket a magukra hagyott vagy az utcán kolduló romániai gyermekekről.

„Azt hiszem, hogy ez azért a törvényen túl nyúló helyzet, és meg kell találni azt a szociális keretet, amely garanciát nyújtson ezeknek a gyerekeknek a felneveléséhez.”

A kormány által elfogadott dokumentum szavatolja a hazatelepített kiskorúak jogainak betartását, egészségügyi ellátását és iskoláztatását.